Egy gazdasági válság margójára - avagy peak oil a köbön

2009.11.12. 13:58 csaladterapia budapest

Putyin: elzárják a csapokat, ha...

Címkék: putyin ukrán orosz gázvita

Putyin a sarkára áll, Putyin bekeményít, Putyin nem alkuszik... Körülbelül ez jut eszébe az embernek, amikor naponta hallja a híreket a lehetséges forgatókönyvekről az ukrán-orosz gázvita kapcsán. Mindenesetre annyit leszögezhetünk Oroszország hajlandó lehet sokáig elmenni.

Putyin ismét figyelmeztette Ukrajnát az orosz gázszállítmányok megcsapolásának következményére.
 
Ha Ukrajna nem fizeti ki az átvett orosz földgáz ellenértékét, nem kap gázt. Ha pedig nem kap gázt, akkor valószínű, hogy Kijev megcsapolja a tranzit szállítmányokat biztosító csővezetéket. Amint erről értesülünk, leállítjuk a szállításokat - közölte Vlagyimir Putyin miniszterelnök Moszkvában, miután tárgyalt Werner Faymann osztrák szövetségi kancellárral a RIA Novosztyi tudósítása szerint.

Putyin a Nemzetközi Valutaalap adataira hivatkozva leszögezte, hogy Ukrajna ki tudja fizetni a gázt. Az orosz miniszterelnök a problémát a politikai ellentétekben látja, mint mondta, tart az elnöki kampány és a miniszterelnök, valamint a köztársasági elnök ellentétes politikai táborhoz tartoznak.

Putyin és az osztrák kancellár sürgette a Délkelet-Európán áthaladó gázcsővezeték osztrák szakaszának megépítéséről szóló szerződés megkötésének felgyorsítását. Putyin hangsúlyozta a diverzifikálás fontosságát az európai gázellátásban.

A Gazprom két napja közölte: bírságot szabhat ki azokra az európai fogyasztókra, amelyek 8-9 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt vásárolnak az előzetese megkötött adás-vételi szerződésben előírt mennyiségnél. Akár 8 milliárd dollár összegű bírságot is kiszabhat Ukrajnára, amiért az nem vette át a szerződésben előirt földgázmennyiséget - jelentette ki korábban Viktor Juscsenko ukrán elnök. A közelgő gázválság veszélyére több elemző és az E:ON Ruhrgas vezére is felhívta a figyelmet.

Forrás: Világgazdaság.hu (http://vilaggazdasag.hu/vallalatok/energia/putyin-ha-megcsapoljak-a-vezeteket-elzarjuk-a-gazt-296080)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://kiszivargott.blog.hu/api/trackback/id/tr31520145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Clicky Web Analytics