Egy gazdasági válság margójára - avagy peak oil a köbön

2009.11.12. 14:13 csaladterapia budapest

Pakisztáni MOL olajkutak

Címkék: olaj pakisztán mol

A korábbi gázkutak után immár olajban is utazik a MOL Pakisztánban:

Bővíti tevékenységét a Mol Pakisztánban, helyi partnereivel közösen új olajkutakat fúr, és kutatófúrásokat is végez. A Mol eddig elsősorban gázkutak fúrásában volt aktív Pakisztánban.

Jövő év márciusában a Margala blokkban, október végén pedig a Margala North blokkban fúr olajkutat a Mol Pakisztánaban - mondta Fehér János, a Mol Pakistan ügyvezető igazgatója csütörtökön az MTI-nek.

A Margala és a Margala North blokkokban eddig csak kutatást végeztek, az eredmények elemzésétől tették függővé a kutak fúrását.

A Molnak a két blokkban 70 százalékos tulajdoni hányada van, míg a fennmaradó 30 százalék a Pakistan Oilfields Ltd-é (POL). A Mol azonban tárgyalásokat folytat arról, hogy a 70 százalékból 20-at eladjon. A két blokkban hasonló sikereket vár, mint amilyeneket a Tal mezőn már elért.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Tal blokkban, Tolanj térségben is indítanak egy új kutatófúrást, és elkezdik a Makori III. kút fúrását is, továbbfejlesztve ezzel a mezőt. Az olajkutató fúrások több mint 14 millió dollárba kerülnek majd, mivel ezek bonyolultabbak, mint a korábbi gázkútfúrások voltak. A projektet a tulajdoni arányoknak megfelelően finanszírozzák a felek.

A Mol eddig 100 millió dollárt fektetett be Pakisztánban a 350 alkalmazottat foglalkoztató Mol Pakistan révén, amely partneri együttműködésben, egy vegyesvállalat 8,421 százalékos tulajdonosaként és operátoraként végzi pakisztáni tevékenységét. (Az operátori pozíció azt jelenti, hogy a vegyesvállalat teljes tevékenységét a Mol irányítja.) A Mol 1999 óta eddig 13 kutat fúrt, ezek közül 10 sikeres volt.

A kutatásokat végző vegyesvállalatban a Mol Pakistan mellett az Oil and Gas Development Co. Ltd. (OGDCL) és a Pakistan Petroleum Limited (PPL) egyaránt 27,7632 százalékkal, a Pakistan Oilfields Ltd. (POL) 21,0526, a Government Holdings (GHPL) 15 százalékkal részesedik.

A 3688 négyzetkilométeres Tal blokkban a Mol Észak-Pakisztán legnagyobb földgázkészletét tárta fel.

Forrás: Origo.hu (http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20091112-energia-szenhidrogen-ujabb-olajkutakat-fur-a-mol-pakisztanban.html)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://kiszivargott.blog.hu/api/trackback/id/tr121520195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Clicky Web Analytics