Egy gazdasági válság margójára - avagy peak oil a köbön

2009.11.12. 14:29 csaladterapia budapest

Finnország: klímastop

Címkék: finnország klímaváltozás

Vagy másfél hónappal ezelőtti a hír, de mégis megéri feleleveníteni, házha van, aki még nem hallotta. Úgy látszik más skandináv országok után Finnország is komolyan gondolja a klímaváltozás elleni lépéseket.

Nullára kell csökkenteni a finn energiaszolgáltatók és az egész közúti közlekedés szén-dioxid-kibocsátását. Ez csupán része a helsinki kormányzat tervének, aminek lényege: 80 százalékkal csökkenteni kell a légkörbe eregetett üvegházgáz mennyiségét 2050-re.

Legalább 80 százalékkal csökkenteni szándékszik Finnország szén-dioxid-kibocsátását a helsinki kormány. Az ambiciózus tervre csütörtökön bólintott rá a kabinet. A cél az, hogy 2050-ben mindössze az 1990-es szint 20 százalékának megfelelő CO2-t engedjen az ország a légkörbe. A döntés a finn klíma- és energiastratégia része, melyet 2008 őszén fogadott el a kormány - derül ki a kabinet honlapján nyilvánosságra hozott közleményből.

A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy hosszú távon teljesen zölddé kell tenni az egész energiaszolgáltató szektort és a közlekedést, vagyis CO2-szennyezésüket szinte a nullára kell leszorítani. Meredeken növelni kell a megújuló energiaforrások használatát, s az sem kizárt, hogy újabb atomerőműveket kell építeni. De más területeken is van tennivaló: például át kell alakítani az új épületekre vonatkozó összes, az energiahatékonysággal foglalkozó előírást, és folytatni kell az ökoadó-reformot.

Teljesen zöld gazdaság

A finn döntéshozók a "biztonság kedvéért" vállalnak ilyen mértékű kibocsátás-csökkentést. A lépést azzal indokolják, hogy még nemigen tudni, mi történik a földi klímával 2020 és 2050 között, de az bizonyos, hogy ha a klímaváltozás hatásait semmilyen módon nem mérséklik, annak "óriási mértékű emberi szenvedés és egész ökoszisztémák kipusztulása" lenne az ára.

Finnország abból indul ki, hogy 2 Celsius-fokos átlagos hőmérséklet-emelkedés a legtöbb, ami megengedhető. Valószínű, hogy ennek eléréshez az szükséges, hogy a CO2-kibocsátás a felére csökkenjen 2050-re, és ebben a fejlett ipari országoknak kell oroszlánrészt vállalniuk.

A helsinki kormány mindebben a hatékonyság és a technológia fejlesztésére lát lehetőséget, és azt sem zárja ki, hogy a munkaerőpiac is jól járhat ezzel a célkitűzéssel, márcsak azért is, mert a kis ökolábnyomú termékek és szolgáltatások lehetnek az ország vezető exportcikkei. A klímavédelemnek a természetvédelmi, gazdasági és társadalmi szempontból egyaránt fenntartható fejlődést kell hirdetnie, és a fenntartható jólét mutatóival kell kiegészíteni a nemzeti össztermékre (GDP) vonatkozó, hagyományos adatsorokat - állítja a finn kormányzat.

Forrás: Ozonenetwork.hu (http://www.ozonenetwork.hu/ozonenetwork/20091016-80-szazalekos-szendioxid-kibocsatascsokkentest-tuzott-ki-a-finn-kormany.html)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://kiszivargott.blog.hu/api/trackback/id/tr531520249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Clicky Web Analytics