Egy gazdasági válság margójára - avagy peak oil a köbön

2009.11.11. 21:28 csaladterapia budapest

Gazprom: márpedig bírság lesz

Címkék: gazprom

A Gazprom továbbra is ragaszkodni látszik a szerződéseiben rögzített bírsák lehetséges kivetéséhez. Valószínűleg csak pozícióinak erősítése a cél, nem a végleges elrettentés,hisz ez neki sem lenne érdeke. Felvetik az oroszok a hosszútávú szerződések módosításának lehetőségét, de ez meg az európai partnereknek nem érdekük. A kötélhúzás elkezdődött tehát.

A Gazprom bírságot szabhat ki azokra az európai fogyasztókra, amelyek 8-9 milliárd köbméterrel kevesebb földgázt vásárolnak az előzetese megkötött adás-vételi szerződésben előírt mennyiségnél - közölte a Gazprom vezérigazgató-helyettese.

Szergej Cselpanov szerint a kárigényt a szerződés azon cikkelye alapján támasztanák, amely arra kötelezi a vevőt, hogy a szerződésben szereplő teljes mennyiség ellenértékét fizesse ki. "Szó sem lehet arról" – fogalmazott –, hogy ejtenék a bírságot, a vártnál kisebb gázfogyasztás kapcsán – írja a RIA Novosztyi.

Cselpanov közölte, hogy a Gazprom az idei negyedik negyedben 45 milliárd köbméter gázt, az egész évben pedig összesen 142,5 milliárd köbméter gázt exportál Európának. A megjegyzés időzítésének érdekessége, hogy korábban ellenkező értelmű hírek kaptak szárnyra.

Mint arról beszámoltunk, a Gazprom célzást tett arra, hogy elengedné az európai ügyfelekre vonatkozó bírságot. Egyes európai cégek azzal fordultak az orosz óriásvállalathoz, hogy Ukrajna sem fizetett büntetést hasonló okból. A Gazprom részéről elhangzott: van lehetőség a szerződések módosítására.

Ugyanakkor a legnagyobb európai partnerek közül többen hivatalosan közölték: senkinek nem érdeke a hosszú távú szerződések módosítása. A történet mellékszálaként Oroszország Ukrajna irányában is szigorúbb magatartást tanúsít, erre utal, hogy Juscsenko elnök egy interjúban közölte, hogy Kijevre mintegy 8 milliárd dolláros bírság vár, mert az ország nem vásárolt elegendő gázt.

Forrás: Világgazdaság.hu (http://vilaggazdasag.hu/vallalatok/energia/nem-veszik-at-a-mgerendelt-gazt-akkor-is-fizessek-ki-295772)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://kiszivargott.blog.hu/api/trackback/id/tr961518903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Clicky Web Analytics