Egy gazdasági válság margójára - avagy peak oil a köbön

2009.11.10. 01:43 csaladterapia budapest

Ukrajna: hónapról hónapra

Címkék: ukrán orosz gázvita

Ukrajna továbbra is hónapról hónapra "él" gáztéren. Vagyis minden hónap 7-én kell Európának drukkolnia, hogy így vagy úgy, kölcsönből vagy saját pénzen, de kiegyenlítse az orosz gázszámlát. A helyzet tavaly óta nem sokat változott.

A Gazprom orosz energiaóriás akár 8 milliárd dollár összegű bírságot is kiszabhat Ukrajnára, amiért az nem vette át a szerződésben előirt földgázmennyiséget - jelentette ki Viktor Juscsenko ukrán elnök.

A RIA Novosztyi szerint Oroszország jelenleg nem kötelezi Ukrajnát arra, hogy az igénybe nem vett földgázért is fizessen. Erről Vlagyimir Putyin miniszterelnök és Julia Timosenko ukrán kormányfő egyezett meg szeptember elején. Az elnök viszont úgy látja, hogy a megegyezést írásba kellene foglalni, mert – mint mondta – az egész világ figyeli minden hónap első hetében, mi a helyzet Ukrajna és Oroszország között.

Juscsenko közlése szerint Ukrajna eddig 4 milliárd dollár értékű gázt vett át Oroszországtól, ez fele annak az összegnek, amelyet Kijev kölcsönökből kifizetett a Gazpromnak. Eközben a Gazprom által Ukrajnára kiszabható bírság összege 7,8 milliárd dollár. A jelenlegi szabályok szerint Ukrajnának a hónap hetedik napjáig kell kifizetnie az előző hónapban felhasznált gázt. Ha Kijev késik a kifizetéssel, a Gazprom automatikusan megváltoztatja az elszámolási módszert és azon túl előzetes kifizetést kér.

Oroszország Európába irányuló gázkészletének mintegy 80 százaléka Ukrajnán keresztül érkezik a kontinensre. Moszkva az európai gázigény ötödét elégíti ki. Az orosz gáz árát a múlt hónapban is gyakorlatilag az utolsó pillanatban fizette ki az állami Naftogaz, amely saját anyagi helyzetét katasztrófálisnak minősítette. Az E.on Ruhrgas vezetője korábban leszögezte, hogy a tavalyi orosz-ukrán gázválság óta semmi nem változott, ezért fennáll a lehetősége annak, hogy Moszkva ismét elzárja a gázcsapot.

Forrás: Világgazdaság.hu (http://vilaggazdasag.hu/vallalatok/energia/gazvalsag-oriasbuntetest-kaphat-ukrajna-a-gazpromtol-295626)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://kiszivargott.blog.hu/api/trackback/id/tr431514418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Clicky Web Analytics