Egy gazdasági válság margójára - avagy peak oil a köbön

2009.11.07. 17:10 csaladterapia budapest

Mitschek: lesz gáz a Nabuccoba

Címkék: irak irán gáz nabucco

Reinhard Mitschek optimista a Nabucco gázvezeték jövőjét illetően. Mint ismeretes a legnagyobb problémát a vezetékbe kerülő gáz jelenti. Több országból is meg lehetne oldani, de Oroszország nagy csatát vív a kapacitások lekötésésért, illetve a politikai stabilitás hiánya sem kedvez a hosszútávú szerződéseknek.

Az iraki és közép-ázsiai gáz "kényelmesen" feltölti a Nabucco gázvezetéket - jelentette ki a Nabucco konzorcium ügyvezető igazgatója a Reutersnek pénteken.

Reinhard Mitschek azokat az aggodalmakat igyekezett eloszlatni, amelyek szerint nem lesz elég gáz a vezeték feltöltéséhez. Energiapiaci szakértők a stabil szállítási szerződések hiánya miatt megkérdőjelezik a Nabucco-tervet, Mitschek azonban azt mondta, különösen derűlátó Irakkal, mint a Nabucco lehetséges első szállítójával kapcsolatban. Az első gázszállítmány a vezetéken - a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Irakból - várhatóan 2014 utolsó negyedében folyhatna át a vezetéken.
Elmondta, az iraki gáztermelési potenciál hatalmas, és ez már nem a feltárás, hanem a kitermelés fázisában van. Mitschek szerint Irak szeretne gázt exportálni, és gáziparát modernizálni, a verseny az iraki olajért és gázért már megkezdődött.

Az ügyvezető szerint a vezeték - akár a 31 milliárd köbméteres teljes kapacitásig is - kényelmesen megtölthető Irakból és Közép-Ázsiából, például Azerbajdzsánból. Elmondta azt is, hogy a részvényesek készek lennének megkétszerezni a 31 milliárd köbméteres tervezett kapacitást, ha a szállítási régióból több gáz érkezne.

A konzorcium az idén korábban már úgy nyilatkozott, hogy 8 milliárd köbméter gázt vár 2015-ben az iraki kurd területekről, majd újabb 8 milliárd köbmétert Azerbajdzsánból. A többi - a teljes kapacitáshoz szükséges további mintegy 15 milliárd köbméter - gáz később valószínűleg ugyanezekből a forrásokból érkezne.

Ugyanakkor Iránnal kapcsolatban Mitschek úgy vélte, hogy nem szükségképpen kell iráni gáznak lenni a Nabucco vezetékben. A Nabuccónak nincs szüksége az iráni gázra, de lehetőségként számon tartja Iránt mint jövőbeli gázforrást, ha a politikai rendszer stabilizálódik.

Iránban találhatók a világ nagyságra második gáztartalékai Oroszország után, de az ország lassú a gázexport fejlesztésében.

Mitschek elmondta, egy újabb orosz-ukrán gázvita a télen alááshatja a földgáz mint energiahordozó presztízsét, és negatív lehet a Nabucco számára. A nukleáris energia növekvő európai elfogadottsága Mitschek szerint ugyanakkor nem érinti a Nabucco kilátásait, hiszen az atomerőművek építése és engedélyeztetése hosszú időt vesz igénybe.

Szerző: MTI Eco

 

Forrás: Világgazdaság.hu (http://vilaggazdasag.hu/vallalatok/energia/kenyelmesen-fel-lehet-tolteni-iraki-gazzal-is-a-nabuccot-295495)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://kiszivargott.blog.hu/api/trackback/id/tr331507444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Clicky Web Analytics