Egy gazdasági válság margójára - avagy peak oil a köbön

2009.04.03. 01:39 csaladterapia budapest

Végh László: Fenntartható élet a Földön

Az alábbiakban közölt könyvajánlót elsősorban azoknak szánom, akik a "fenntartható élet" kérdésével még egyáltalán nem foglalkoztak, vagy a kezdetleges ismeretanyagukat biztos alapokra kívánják helyezni.

 

Döntésemet (azaz hogy a könyvtár polcáról eme könyvet vettem le) rögvest igazolva láttam, amikor beleolvastam a könyv első oldalaiba. A szerkesztő előszavában tömör, mégis olvasmányos fejezetekbe szedett mondanivalót vetít elő, amely gondolkodásra késztet. A szerző pedig köszönetnyilvánítás címszó alatt tárja fel, hogy miért is írja könyvét különleges szóhasználattal (a magyar nyelv ősi készletéből vett kifejezésekkel helyettesítve például a vírus, matematika, oxigén szavakat).

Azonban a leginkább meglepő érdekességre még nem is hívtam fel a figyelmet. A könyv borítóján székely-magyar rovásírás-jelek, valamint egykori és korunkbeli neves közéleti személyiségek nyelvünk megóvására tett javaslatai, felhívásai olvashatók.

 

A nyolcvan oldal terjedelmű könyv egy Húsvét szigeteki történettel kezdődik (http://kornyezet.blog.hu/2009/03/09/husvet_szigetek_2), amely ma szerintem aktuálisabb, mint bármikor. A társadalom fejlettsége egy statisztikai mutatóval visszatükrözhető, de ez hosszútávon aligha számít valamit is. Valójában szinte minden nagy birodalom az erőforrásai kimerülése miatt bukott el, mégha ez általában lázadásokban, járványokban vagy vesztes háborúkban realizálódott. A jelenlegi helyzet nagyon hasonlít a polinézekére, csak a pazarlás most nem lokális, hanem globális szinten zajlik, azaz a politikusoknak, cégvezetőknek még nagyobb a felelősségük.

 

A szerző mondanivalója két nagyobb téma köré csoportosul.

Először az egyén, majd a társadalom szempontjából mutatja be a korunkbeli válságfolyamatokat.

 

Nyilván ahhoz, hogy a társadalom lelkileg és szellemileg ép legyen, szükség van a társadalmat alkotó egyének lelki és szellemi egészségességére.

Ebben különös szerepet kap a nevelés, a világszemlélet és az elménk (tudatalatti és tudatos) működése is. Ez a néhány oldal remek segítség lehet például a gyermeknevelés nehézségeivel szembenéző szülőknek is, vagy azoknak, akik az okos és a bölcs közötti különbségre kíváncsiak.

 

A világ válságfolyamatairól szóló második nagy egység a - számokkal közvetlenül kifejezhető - környezettel, élelmiszerrel, erőforrással és népesedéssel kapcsolatban vázol fel baljóslatú jövőképet, miután tényszerűen rögzíti a jelenlegi állapotot. Ezekért az egyén szellemi és erkölcsi fogyatékossága, és a fogyasztói társadalom embertelensége a felelős. Kitűnően mutatja be a szenzációhajhász kereskedelmi csatornák reklámjainak trükkjeit, és azoknak káros hatásait.

Rávilágít az ördögi körre: a globalizációnak (világgyarmatosítás) az a célja, hogy az ember többet és többet fogyasszon, ezt úgy érheti el, hogyha belülről kiüresíti, hogy csak az élvezeteinek, a munkájának vagy a pénzének éljen. A fogyasztói társadalomban való lét nem összeegyeztethető a gyermekvállalással, mert az nem gazdaságos. Aki sikeres akar lenni, annak nem kell gyerek, mert annyival is kevesebb idő marad a munkára vagy éppen a vásárlásra.

Azonban a globalizáció a végén önmagát is felfalja, mint a zoknit a folt; mikor elfogynak az erőforrások, az addig olcsó termékek és nyersanyagok helyére nem kerül majd semmi, és az új rendszer leggyengébb láncszemei a korábbi fogyasztói társadalom szekértolói (legkiszolgáltatottabb fogyasztói) lesznek.

 

A megoldást Végh László is a közösségi összefogásban látja. Csak együtt érhetünk célt. Külön-külön ugyanazt az utat végigjárni sokkal nehezebb lesz...

A mai életmód hosszútávon alighanem tarthatatlanná válik, a jelenlegi gépeknek, villamos készülékeknek csak töredéke fog megmaradni. Épp ezért a társadalomnak olyanokba kell beruházni, amelyek később is hasznosíthatók lesznek (pl. vasút, tömegközlekedés, házak hőszigetelése). Alighanem számos értelmiségi szakma is hasznavehetetlenné válik a jövőben (brókerekre, könyvelőkre aligha lesz szükségünk).

 

A szerző a legvégén hozzáteszi:

"Mindennek ellenére nem kell kétségbe esve gondolnunk a jövőre, mivel a küszöbön álló hatalmas átalakulás nem csak nehézségeket hoz magával. Meg is szabadít majd sok mindentől, ami ma terhel minket, és apasztja életkedvünket. Minél jobban és minél hamarabb felismerjük, milyen helyzetben vagyunk, annál nagyobb az esélyünk a megmaradásra, a jelenleginél emberibb, élhetőbb életre."

 

Szerző: pbgi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://kiszivargott.blog.hu/api/trackback/id/tr571043106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.
Clicky Web Analytics