Egy gazdasági válság margójára - avagy peak oil a köbön

2009.03.24. 17:42 csaladterapia budapest

I - A hitelpénz természete

A pénz annyira életünk része, hogy létezését teljesen természetesnek vesszük. Azonban, hogy a világban zajló folyamatokat egy kicsit jobban megértsük, érdemes egy kicsit jobban a mélyére tekinteni.

A pénz: egyetemes egységes, amely történelmi koronként, és földrajzi helyenként más és más.

 

Hogyan teremtődik a pénz?

 

Minden országnak egyetlen központi bankja van, amely kizárólagosan jogosult pénzkibocsájtásra. Amerikában ez az intézmény a FED (FEDeral Reserve System), idehaza az MNB (Magyar Nemzeti Bank). Minden ilyen intézmény, az adott állammal együttműködve képes korlátlan pénzteremtésre. A FED fog egy kockás lapot, ráírja, hogy tartozik az Amerikai kormány neki 1000 dollárral, az Amerikai kormány pedig ugyancsak a saját könyvelésében beírja, hogy követel a FED-től 1000 dollárt. Az egyenleg mindkét oldalon 1000, a pénz a kormánynál van, azt csinál vele amit akar. Egy ilyen művelet, és már van is 1000 új, ropogós dollár a rendszerben, amit tovább lehet hitelezni, ki lehet fizetni támogatásnak, lehet belőle épiteni autópályát, stb.

 

Milyen pénz is az ilyen módon teremtett pénz?

 

Hitelpénz. Belső érték nélküli hitelpénz, ami után a mai pénzrendszert hitelpénz rendszernek nevezzük. Minden pénz ami a rendszerben létezik hitel. Mégha úgy is érezzük, hogy a fizetésünk a miénk, valójában a létrejöttekor már tartozunk vele a központi banknak. A központi bank természetesen nem jótét lélek, a pénzt kamatra adja. Ezt nevezzük jegybanki alapkamatnak. Tehát a jegybank odaad az államnak 1000 egységet, 6%-os alapkamatra, majd egy év múlva 1060-at kér vissza. Tehát ha hitelünk van, annak a kamatát is elő kell teremtenünk. Több erőforrást kell előállitanunk mint amennyit a hitelkihelyezéskor felvettünk.

 

Mi a pénz?

 

A pénz erőforrás. Az elvégzett munkánkért pénzt kapunk, amit más erőforrásokra cserélhetünk. Erőforrás lehet bármi: 1 kg kenyér, 50 liter benzin, 1 mázsa fa, hajvágás, masszás, szállás, repülőút. Minden amiért fizetünk, egyfajta erőforrást reprezentál. Azért, hogy azt a bizonyos jószágot megkapjuk valaki tett valamit, amiért ő ugyancsak fizetést kap mivel erőforrást állított elő.

 

Miről szól a jelenlegi társadalom?

 

A növekedésről. Exponenciális növekedésről. Minden évben legyen nagyobb a GDP (Gross Domestic Product) mint előző évben volt. Méghozzá úgy, hogy a bázis az előző év. Ez tehát azt jelenti, hogy van egyszer a jegybanki alapkamat, amit mindenképp elő kell állitanunk a tőkénk után, valamint még növekedni is akarunk minden évben. Tehát mindenképp több erőforrást kell előállitanunk mint előző évben. Az erőforrás kimenete természetesen akkor lehet több, ha a bemeneti erőforrás is több. Semmiből nem lehet kimenetet előállitani, ehhez bemenet is kell. Bemeneti erőforrás megintcsak bármi lehet: fa, idő, emberi erőforrás, hideg + viz (fagyi), szén, napenergia, olaj, műtrágya, kecske, disznó, bauxit, stb. stb.

Tehát folyamatosan egyre több bemenetet kell beadni a rendszerbe, hogy nagyobb legyen a kimenet. Ezt az utóbbi 100 évben az emberiség pedig az ősmaradványi anyagok kibányászásával és elégetésével érte el. A 3 legnagyobbat emlitve: olaj, szén, földgáz.

Ahhoz, hogy a kimenet, azaz az életszínvonal növekedjen egyre több és több bemenetet adtunk a rendszerbe. Egyre több olajat, szenet és földgázt.

 

Mi történt most?

 

A bemenő szénhidrogének közül a legnagyobb részt képviseli az olaj, utána a szén, majd pedig a földgáz.

Az olajkitermelés gyakorlatilag 2005 óta platón van, most 2009-ben már egyértelműen túl vagyunk az olajcsúcson (Peak Oil).

A szénkészleteinket felskáláztuk, a gyártás Kinába történő kihelyezése gyakorlatilag a szénkorba való visszalépést jelentette, a szénkitermelés számottevően már nem növelhető, a csúcs a 2010-es évtized második felére várható.

A földgáz optimális esetben még 2015-ig növelhető lenne, azonban onnan az is platóra kerül.

 

Összegezzük tehát:

 

A jelenleg ismert pénzrendszer a folyamatos növekedésre épül, csak folyamatosan növekvő környezetben működőképes, ahol a jelenlegi fogyasztás (kimenet) fedezete a jövőbeni mégnagyobb fogyasztás (kimenet). Ezt úgy lehet elérni, ha a bemenet is együtt növekszik az elvárt kimenettel.

Ezen bemenő erőforrások összege viszont először platóra került, majd lassú csökkenésbe megy át. Ha csökken a bemeneti erőforrások összege, a kimeneti erőforrások összege is csökken. A pénzrendszerünk viszont csak folyamatosan növekvő környezetben működőképes.

Elérkeztünk a hitelpénzrendszer válságához.

 

Szerző: Miluuu

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://kiszivargott.blog.hu/api/trackback/id/tr721022880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

csaladterapia budapest 2009.03.24. 18:51:27

Ez a pénzgyártás pedig a legutóbbi hetekben szépen beindult.. Lásd FED állampapírvásárlása, brit bankóprés stb. A jen is elég erős, Japánnak érdeke lehet a gyengítése előbb utóbb. Mind-mind kínálatnövekedő intézkedések. (Persze azt mondják a defláció miatt nem olyan veszélyes, de tartok tőle, túl gyorsan túl sok lesz a papíralapú igérvényekből és ez előbb utóbb inflációs nyomást eredményez.)

És persze a fenntarthatatlan növekedés is egyszer s mindenkorra véget ér pár éven belül, s akkor annyi. Végül is egy természetellenes folyamat fejeződik csak be és bekövetkezik a rendszerbe beépített bukás.

JanCe 2009.03.24. 22:41:24

Monetizálni állampapírokat és emelni a tartalékrátát, egyre több közgazdász szerint a járható út:

a témához kapcsolodó további írások, linkek, dokumentumfilmek, cikkek, blogok, fórumok:

gazda-g-sag.blog.hu/

D.S. · http://www.doras.tar.hu/ 2009.03.27. 16:56:14

Nagyon jó az írás. Ismeretségi körömben én is próbáltam elmagyarázni ezeket a tényeket, de sokan nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a leírtaknak. Valószinűleg azért, mert a hétköznapokban csak használjuk a pénzt, és nem gondolunk bele ilyen mögöttes dolgokba.
A másik általános téves vélekedés, amivel találkozhatunk, hogy a kitermelés csökkenésével növekvő energiaárak maguktól megoldják a problémákat. Ez tipikus szűklátókörű, vegytiszta közgazdasági érvelés, pedig látni kellene, hogy a jelenlegi rendszern nem működőképes olcsó energia input nélkül, ahogy azt a bejegyzés írója is remekül bemutatja.
Figyelmetekbe ajállanám még a "Pénz mint adósság" című DVD-t. (www.ezvankiado.hu, shop.vems.hu/falura.hu/pub/002/) Lassan és szemléletesen mutatja be az itt leírtakat. Ennek hatására már sokan belátták, hogy a mai pénzügyi rendszer is oka a problémáknak.

D.S. · http://www.doras.tar.hu/ 2009.03.28. 09:02:40

A zárójelezés miatt nem nyíltak meg a linkek.
Most már helyesen:

www.ezvankiado.hu

shop.vems.hu/falura.hu/pub/002/
Clicky Web Analytics